Valikko Sulje

Video: Janakkala, Joensuu ja Vantaa toiveikkaina kohti Klashin seuraavaa vaihetta

Klash-haastekilpailun seuraava vaihe potkaistiin käyntiin Klash Kick offin merkeissä Kuntatalolla 11.12.2018. Tilaisuudessa oli paikalla jatkoon päässeiden kuntien edustajia sekä hankkeen yhteistyökumppaneita. Finaalikolmikko: Janakkala, Joensuu ja Vantaa pääsivät myös avaamaan haasteitaan tarkemmin. Vuoden 2019 tammikuussa ratkaisuja lähdetään hakemaan osallistamiseen, liikkumiseen ja opintojen keskeyttämiseen liittyviin haasteisiin.

Kuntalähtöisten projektien lisääminen on yksi Joensuun tavoitteista. Klash-kuntakilpailun finaaliin selvinnyt Joensuu haluaa luoda palvelualustan, jota kautta kuntalaiset voivat osallistua asuinympäristönsä kehittämiseen ja monipuolistamiseen. Videolla kaupungin Kehittämispäällikkö Sami Ruotsalainen kertoo mitä odotuksia Joensuulla on mahdollisten ratkaisujen suhteen.

Opintojen keskeyttäminen on noussut suureksi ongelmaksi Vantaalla, jossa jopa 17 prosenttia opiskelijoista keskeyttää ammattikoulutuksen. Klash-haastekilpailuun Vantaa lähti, koska mitkään tähän asti kokeillut keinot eivät tunnu auttavan, ongelma pysyy. Ammattiopisto Varian rehtori Pekka Tauriainen kertoo videolla mitä keskeyttämisestä seuraa ja millaisia odotuksia Vantaalla on Klash-haastekilpailun suhteen.

Janakkalan haaste on tuttu myös muualla Suomessa ja esiintyy useasti myös julkisessa keskustelussa. Miten ratkaistaan haja-asutusalueen liikkuminen kunnassa ja palveluiden saavutettavuus niiden keskittyessä kuntakeskuksiin? Haaste on ollut esillä Janakkalassa jo pitkään, mutta Klash tarjosi sopivan tilaisuuden muotoilla se sanalliseen muotoon. Kuntalehden artikkelissa Klash-hanketta kommentoivat Janakkalan kunnan yrityskehittäjä Antti Aaltonen sekä elinvoimapäällikkö Ismo Holstila.

Janakkalan Klash-ongelma on koko haja-asutun Suomen ongelma