Valikko Sulje

Tanssia tähtien kanssa vai pitääkö olla huolissaan?

Aikamme on pullollaan kilpailuja. Samalla kun eduskunta pohtii sote-valinnanvapautta, televisiossa tanssitaan tähtien kanssa, ja siltä väliltä on kisaa joka lähtöön. Kuntakenttää haastetaan kilpailuun palveluista, asukkaista, tapahtumista, vuoden valtuutetusta tai arkisen työn sankarista. Asikkala on vuoden liikkuvin kunta, Espoo vuoden kirjastokunta. Pitääkö kisaamisesta jo olla huolissaan, vai kehittääkö terve kilpailu omaa juoksua?

Olen saanut olla mukana kuntamarkkinoinnin SM-kisan tuomaristossa kymmenkunta vuotta ja nyt ensi kertaa järjestetyn Klash-haastekilpailun asiantuntijaraadissa. Kymmeniä ja taas kymmeniä kilpailuehdotuksia läpi kahlatessa saa kerta toisensa jälkeen yllättyä kuntakentän uusista ideoista, ongelmiin tarttumisesta ja yhteistyön tuloksista. Jämähtänyt hallintobyrokratia on kaukana eteenpäin kisaavan kuntaväen maanantain arjesta ja perjantain irrottelusta.

Kuntamarkkinoinnin Suomen mestareita ja mitalisteja on nostettu esiin niin matkailun, asumisen, elinvoiman kuin henkilöstön hyvinvoinnin kehittämisestä. Samalla on esitelty koko kuntakentälle muita hyviä ideoita, joilla kuntaa ja sen toimintoja on markkinoitu. Ensimmäisen SM-kisan voittajia olivat Hämeen yhteismarkkinointi ja Eukonkannon MM-kisat Sonkajärvellä. Yhteistyö, villit ideat ja määrätietoinen markkinointityö antoivat mallia muillekin alueille, ja aika moni kunta on sen jälkeen saanut tanssia tähtien kanssa tai ainakin tähtisuoritusten askelmerkeillä.

Klash-kuntakisa tuotti heti ensimmäisellä kerralla 77 haastetta 65 kunnasta. Turhaan olimme huolissamme siitä, haluavatko kunnat nostaa esiin ongelmia, joihin etsittäisiin ratkaisuja yhdessä yritysten ja vaikkapa opiskelijoiden kanssa. Toki joissakin hakemuksissa ongelmana oli lähinnä rahan ja muiden resurssien puute, mutta useimmat kilpailuun ilmoitetut haasteet olivat arkielämän ilmiöitä, joihin oli jo etsitty kehitysmalleja omin voimin ja kumppanien kanssa. Klash antaa nyt mahdollisuuden jakaa kokemuksia, löytää uusia yhteistyökuvioita ja jalostaa ongelmista haasteita, joihin parhaat asiantuntijat voivat täysillä kehittää ratkaisuja.

Kilpailuehdotukset ovat olleet todella mielenkiintoista luettavaa, niin kuntamarkkinoinnista kuin nyt Klash-kisassa. Kaikista näkyy kuntaväen asiantuntemus, ideointikyky ja halu parantaa maailmaa – ei vain kuntapalveluja, vaan koko yhteisön elämää ja elinvoimaa. Hakemusten arvioitsijalla on haastava tehtävä saada kiinni laidasta laitaan vaihtelevasta rytmistä ja ehkä kaverille kilauttamalla päästä jyvälle esityksen syvemmästä olemuksesta. Merkitystä on tietysti myös esitystavalla, taiteellisella vaikutelmalla tai yksinkertaisesti kirjoitustaidolla, mutta se ei saisi peittää takana olevaa ideaa ja sen käyttökelpoisuutta.

Klash-asiantuntijaraati on käyttänyt uusinta älyteknologiaa töiden pisteytyksessä. Arvostelun ääripäät ja yksilölliset mieltymykset on pystytty tasoittamaan niin, että eri alojen asiantuntemus ja koko raadin yhteinen kunta-alan tietämys on hyödynnetty. Lopputulos ei ole vain hetken ihastus tai itsestäänselvyys, vaan eri näkökulmien yhteinen kiteytys. Hyvin monipuolinen lähtöasetelma tarjoaa jatkoon erilaisia kuntakentän haasteita, joista voidaan jalostaa kaikille kunnille hyödyllisiä ratkaisuja. Samalla kaikki muut ehdotukset ovat kutsumassa uusia kumppaneita yhteiseen tanssiin tai joukkuepeliin.

Kisaähkystä ei siis pidä olla huolissaan, vaan mukaan kannattaa lähteä yhä uudelleen tai ainakin jatkoille. Voittajia ovat jopa perässähiihtäjät.

Jari Seppälä
Viestinnän erityisasiantuntija